sâmbătă, 30 iunie 2007

Starea partidelor


Avem, asadar, intentia de vot pe partide, asa cum rezulta din ultimele doua sondaje IMAS. Ce putem intelege de aici?
1. PSD si PNL au o usoara crestere la o luna dupa referendumul anti-Basescu.
2. PSD inregistreaza prima ascensiune dupa multe luni de scadere in preferintele romanilor.
3. PRM si UDMR nu mai intra in Parlament, care, astfel, ar putea fi format doar din primele 4 partide.
4. PNG-ul lui Gigi Becali se umfla incet, dar sigur.
Aceste date trebuie, insa, comparate si cu rezultatele altor cercetari. Sondajul IMAS a venit o cu intirziere de citeva zile, ridicind astfel semne de intrebare. S-au refacut niste cercetari, din informatiile noastre, asa explicindu-se si scorul ceva mai mic pe care PSD l-ar fi obtinut initial.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Mi se pare o diferenţă foarte mare faţă de sondajul CURS publicat azi. Cele care diferă sunt PSD şi PD, adică 48-15 la IMAS şi 43-19 la CURS, în vreme ce restul partidelor sunt cam la fel. O diferenţă de 5% e cam mare, după orice standarde. De altfel, în ultima vreme IMAS-ul a dat rezultate foarte proaste pentru PSD, culminând cu acel 13% de luna trecută, care mi se pare absolut nerealist, fie el şi în urma dezastrului de la referendum. Aşa cum PNL are nucleul său dur de vreo 12-15% şi nu are cum să scadă sub acest scor, nu cred că PSD-ul poate să scadă foarte mult sub 20%, acesta fiind bazinul său de bază.
Principala direcţie de migraţie a electoratului PSD este PNG şi cum acesta are doar 8%, scorul foarte mic al PSD-ului nu prea se justifică.
PD-ul este alimentat de electoratul alianţei 8-10%, PRM de la care a luat vreo 8%, ceva de la PSD 4-5%. Asta ar însemna că de la PSD ar lipsi 4-5% pe care sondajele îl dau la PD însă eu mă îndoiesc că un număr atât de mare de foşti simpatizanţi PSD s-ar duce la PD (adică o treime). 4-5% mi se pare mai plauzibil, dar 12% nu cred.

cristian Şuţu spunea...

eu cred ca PNG are muuuult mai mult decit da IMAS. Iar PSD ceva mai putin decit arata acest sondaj. in termeni absoluti, PSD are 12,2%. in fine, matematica sondajelor nu tine de logica formala.

hai sa-ti spun ceva interesant!
stii cit are mircea geoana la incredere in ultimul sondaj IMAS?
1,6% multa si foaret multa incredere. si 50,2% deloc incredere. Cu scorul asta, PSD nu poate reveni in bazinul traditional prea curind, Cristian Banu.

Anonim spunea...

1. Nu cred că scorul PSD trebuie legat de Geoană, după cum nici scorul PNL de Tăriceanu. Ambii sunt dispensabili oricând. La PSD Năstase se încălzeşte pe margine şi e gata de intrat în teren :))

2. PNG mi se pare pe un trend descendent. Becali s-a epuizat şi am serioase dubii că va reuşi să intre în Parlament. Plus că la Steaua a venit Hagi şi se va alege praful :D Nu trebuie uitat că este posibil să avem vot uninominal şi atunci PNG nu intră sigur.

3. Votul uninominal va avantaja partidele mari şi PNL şi PSD vor obţine scoruri mai mari decât ne arată acum sondajele.

Anonim spunea...

Am facut si eu o "analiza" a acestor date pe http://iqpress.info/2007/07/01/becali-europalamentar-sondaje-de-opinie/
Oricum institutele de sondaje au de recuperat muuuult in credibilitate in urma gafelor de la referendum.