miercuri, 13 iunie 2007

Noua lege a presei

Nu stiu daca i-ati vazut vreodata. In caz ca nu-i stiti, va spun eu. Ei sunt Adriana Dutulescu (Romania Libera), Florin Negrutiu (Gandul), Sorina Matei (Antena 3). Va informez ca va uitati la o fotografie care ii infatiseaza pe cei mai buni jurnalisti din piata romaneasca de media. Evident ca mai sunt si altii, nu foarte multi din pacate, dar despre ei in viitoare postari, caci de maine vreau sa incep sa va vorbesc despre adevaratii jurnalisti din presa romaneasca. Ce, credeati ca cei mai buni jurnalisti sunt CTP, Hurezeanu, Cristoiu, Nistorescu, Rosca Stanescu sau Horica Alexandrescu? Va inselati amarnic, ca la "Surprize, suprize". Astia din urma sint doar baronii presei. Foarte bogati si foarte obositi. Ii vedeti adesea la televizor, comentind cu multa plictiseala sau cu aroganta stirile zilei. Cind nu-i vedeti la tv, va spun eu, stau la taclale cu premierul. Sau cu presedintele. Rolul lor nu mai este de mult acela de a informa. Menirea lor e sa dea sfaturi demnitarilor. Ei nu mai sufera cind au ratat o stire. Durerea lor apare cind nu mai suna telefonul. "Alo, dl Popescu, va fac legatura cu dl prim-ministru". "Mda..." Sint unii baroni ai presei care fac asta din vanitate. Altii, pe bani. Sume imense din bugetele institutiilor publice au trecut pe la casieria redactiilor, sub forma de publicitate de stat. De-ar fi obiectivi, baronii presei ar trebui sa-si tatueze pe brat "CFR Marfa + Electrica = love".
Gata! Da-i dracu' cu vilele si cu conturile lor. Capul sus, Sorina, Florine si Adriana! Vremea baronilor se incheie.

26 de comentarii:

Anonim spunea...

Interesanta ideea de a face o lista cu adevaratii jurnalisti. Nu putem spune insa ca sunt cei mai buni. Dar este un inceput de constituire/ construire a generatiei care ne reprezinta. Ma gandesc sa vin cu niste poze pe blogul meu. Poate fi cea mai interesanta leapsa din ultima vreme: Care sunt adevaratii gazetari ai Romaniei? Si fiecare sa vina cu propuneri. Sa-i lasam pe cei despre care ai pomenit tu (CTP etc). Nu ei ne reprezinta. Ma ofer sa preiau leapsa de la tine :) .

Anonim spunea...

perfect de acord ca cei trei sunt jurnalisti foarte buni
printre cei mai buni din generatia tanara
vezi tu ca si in presa se intampla cam ca si in politica
un clivaj teribil intre generatii
apropo de asta
te risti la o echivalare a celor trei jurnalisti beton cu trei tineri politicieni?
asa de amorul artei...
cum ar veni o aruncatura de ochi inspre viitor
sa vedem cine cu cine se va incontra din cele doua tabere la cel mai inalt nivel

cristian Şuţu spunea...

@ tiberiu > lista mea cu cei mai buni jurnalisti incepe cu cei trei. o sa vorbesc despre ei in viitoarele postari. si apoi despre altii.

@ CCB > nu ma intereseaza noua generatie din politica. a facut-o cotidianul in urma cu un an, parca. fara efecte. tot hrebenciucii sunt la maneta.

Anonim spunea...

La Antena 3 exista Alice Iacobescu, care respira profesionalism si a avut si de unde sa invete.
Pentru mine, si nu numai, este cu mult peste Andreea Esca, atat de mediatizata...

cristian Şuţu spunea...

E opinia ta, anonimule.

Anonim spunea...

ma insel eu sau cei trei sint ziaristi de politic? nu ca ar fi ceva rau in asta, dar ma gindesc ca institutiile de presa mai publica si altfel de texte

Anonim spunea...

pai da
deocamdata tot hrebenciuci rullz in politica
si la fel e si in presa
atata doar ca tu ca tanar ziarist poti sa fii mai vocal decat un tanar politician
chestie de sistem dar si de strategie proprie
nu cred in dezinteresul tau pentru noua generatie din politica
cel mult in nepasarea ta fata de unii sau altii dintre ei
eu ziceam sa faci un exercitiu de imaginatie de genul
cristi sutu in locul lui cristian tudor popescu la sefia crp
si victor ponta facand pasarica pe cineva in locul lui basescu
vrei nu vrei cresteti impreuna
sau ma rog unii dintre...

Anonim spunea...

Poate ar trebui sa se numeasca Cine ar trebui sa faca legea in presa?:) Iar noi sa raspundem. Incepe tu cu cei trei...ca-s pe domeniul tau. Eu am sa vorbesc pe blogul meu despre Paul Radu, Calin Cosmaciuc, Mihai Munteanu, Tatiana Dabija etc.

cristian Şuţu spunea...

@catalin> da, de pe politic.

@CCB> la CRP o sa-l vezi in curind pe Tolontan.

@tiberiu> keep going:)

Anonim spunea...

Ar trebui sa-i distingi pe categorii: presa scrisa, radio, televiziune si agentii. Api pe genuri gazetaresti: editorial, ancheta, reportaj, economic etc. Va fi greu si frustrarile unora vor fi mari. MihneaP.P.

cristian Şuţu spunea...

Hm... Au si inceput frustrarile? Nu, Mihean, criteriul de selectie este subiectiv.

maria spunea...

foarte tare. bravo

cristian Şuţu spunea...

:-* maria

maria spunea...

bravo pentru ca intr-adevar jurnalisti sunt cei enumerati de tine. care stau de dimineata pina noaptea sa caute subiecte, sa afle, care nu au zi libera de stiri niciodata.

capitan de Play spunea...

Jurnalisti @ politicieni....
@Cristi Sutu> Iti aminitishi de CTP in ziua sfanta a mineriadei! Bravo! (ca frumos mai scria pe vremea aia...). Apoi, daca fac o anamneza, multi dintre tinerii politicieni de acu 10 - 15 ani (unii inca prestand politica) faceau caz de experienta lor "jurnalistica" (vezi Ludovic O, Corina C s.a.m..d) pe la diverse publicatii mai mult sau mai putin incluse la categoria "etc." Si ca tot veni vorba de mineriada si Piata Univ. junele Ponta mergea pe vremea aia de mana cu un nene mai mare care ii explica cate una-alta despre maleficul fesene...Intre timp Victor a crescut si a ajuns social-democrat. Cu convingeri de lider, ca am auzit ca unii din tovarashii sai il vad presedinte de partid...Oricum, tu in locul lui CTP, cred ca ar fi mai bine...varianta cu denominatorul de pasarica suna a Frank Herbert.

Anonim spunea...

cristi,
intr-adevar, bravo lor. pacat ca nu ies in evidenta mai des ca exemple pozitive, cred au de suferit cei buni din cauza celor prosti, dar multi...

Raluca spunea...

De ce nu faceti un club al tinerilor jurnalisti? Initiative au mai existat in acest sens, acum vreo cativa ani, dar pe partea economica. Nu stiu daca s-a finalizat in vreun fel.

cristian Şuţu spunea...

@ capitan > e vorba de evolutie. vremea baronilor a apus. e singurul lucru pe care-l semnalez acum.

@ andressa> la cine te referi cind spui bravo lor?

@ raluca> orgollile sunt prea mari pentru un club institutionalizat. nu e genul nostru, oricum. ar trebui sa ne vezi "pe teren" ce "seminarii speciale" facem :))

Anonim spunea...

Sunt de acord că s-a încheiat o epocă, a baronilor, cum o numeşti tu, dar am intrat într-o alta care nu mi se pare foarte diferită, a "mogulilor" ca să folosesc expresia prezidentului. Părerea mea este că s-a modificat doar nivelul de unde vine presiunea. Sau poate că nu s-a modificat deloc, ci doar se înlocuieşte generaţia de baroni, iar "pălmaşii" rămân în continuare la "munca de jos", fără vreo putere de decizie...

cristian Şuţu spunea...

Vorbim de acelasi lucru, CB. Alte masti, aceiasi piesa

Unknown spunea...

vai, Sutu, iti multumesc ca-mi apreciezi "meritele". ai fi putut sa alegi o poza mai buna, in care sa intri si tu, ca, vorba aia, sintem negrishori pe plantatie impreuna, de 10 ani... :)) dar nu sint de acord cu aceasta idee care suna a ridicat statui pentru cei care fac teren si umbla dupa informatii versus "vedetele" super-bine platite, sefii nostri. prefer de 1000 de ori sa fiu acolo undestii si tu ca se intimpla lucrurile si sa caut dedesubturi, contracronometru, ca se inchide editia, decit sa zac intr-un birou, la redactie, sa fac treburi administrative de "vedeta". sau decit sa-mi dau cu parerea despre orice, de la Basescu la desene animate, la "sezatorile" binecunoscute, vorba lui Mircea Badea

Anonim spunea...

cristi, ma refeream la "adevaratii jurnalisti din presa romaneasca" - cum i-ai numit tu.

cristian Şuţu spunea...

@ adriana> aia nu, aia nu, aia nu.... ia mai lasa-ma-n pace cu fitzele tale si cu mircea badea al tau. ca m-a facut ciumpalac acum vreo 2 seri :))))

@ andressa> OK

OANA DESPA spunea...

Eu astept lista pentru ca macar pe "politic" sa am o idee. sincer nu stiu cine va invinge din confruntarea voastra. ceilalti stiu de ea?

cristian Şuţu spunea...

take ur time, oana! e ceva de lunga durata

Anonim spunea...

Pe mine nu mî deranjează "aroganţa" unui jurnalist de talia lui CTP. Îl prefer pe el decât nu ştiu pe ce virginică necititoare de ziare, absolventă cu 10 de Jurnalistică.

Decât să scrii aseptic ca Bucurenci, Turcescu, sau ca matale, mai bine un CTP, mai bine oricare altul. Numai să nu mai văd puţoii prefabricaţi, cu idei proteviste în cap şi atât.