miercuri, 20 iunie 2007

Guvernul, now and then


In fotografia din stinga avem un membru al guvernului actual, Attila Korodi pe numele sau. Sigur n-ati auzit de el, asa ca va spun eu cine e personajul: a terminat liceul in 1995, pentru ca zece ani mai tirziu sa intre in Palatul Victoria ca secretar de stat. Actualmente este ministrul Mediului.
Attila Korodi a venit astazi la sedinta guvernului in camasa. Fara cravata, fara haina, probabil avea sosete in picioare.
In imaginea din dreapta il avem pe Ion I.C. Bratianu. A intrat in politica in 1895, ca membru al PNL, iar in 1908 era numit in functia de prim-ministru.
Purta costumul tipic barbatesc de la sfirsitul sec. 19 si inceputul sec. 20 - lavaliera, vesta si redingota.
Diferentele sunt uriase. Si ma refer aici la tinuta. Pentru ca pe mine m-a socat imaginea unui ministru care isi permite sa intre in sedinta de Guvern fara cravata si fara sacou. Asa ceva este de neimaginat intr-o tara civilizata. In politica la nivel inalt sunt lucruri care NU se fac. Fiindca exista norme de comportare riguros stabilite. Se intilnesc mai ales in diplomatie, dar si la nivel guvernamental ori prezidential. Spre exemplu, nu-ti dai niciodata, sub nici o forma, haina jos in cadrul unei intruniri oficiale. Sa-ti faci insa aparitia in sediul Guvernului precum Attila Korodi, fara haina si fara cravata, asta e deja prea mult. Emilian Manciur, profesorul de protocol, ar trebui sa predea de fapt la Guvernul Romaniei. Iar Attila Korodi... luat la suturi.

16 comentarii:

Anonim spunea...

Da, ce sa mai zici de seful statului care se imbraca ca la piata uneori...

Monica spunea...

e mult, e drept, fara sacou si cravata, dar sa stii ca normele elegantei incep sa cada, topite de incalzirea globala...cum nu prea stiu sa fie femei in actualul guvern, nu te intreb daca doamnele aveau ciorapi sau daca au comis imprudenta sa-si puna sandale, caci degetele si calcaiele aratate muritorilor de rand sunt de prost gust...
fotografia domnului Bratianu la ce temperatura a fost facuta?
si nu, a nu se intreba autoarea acestor randuri cum e imbracata, pe canicula asta.

cristian Şuţu spunea...

Nu e vorba de eleganta, Monik. E vorba de ordine si disciplina. Care n-au nici o treaba cu incalzirea globala... In fond, la guvern si in limuzinele ministrilor exista aer conditionat. A, si sa nu-mi spui de bicicleta cu care s-a filmat recent Karodi

Anonim spunea...

cristian, acum cativa ani era de neconceput is pentru ziaristi/comentatori sa apara la tv imbracati altfel decat sacou cravata. eu nu i-as reprosa acestui personaj atat tinuta, cat mai ales faptul ca e total invizibil ca ministru. personal prefer un ministru in shlapi si maieu, dar care sa-si faca treaba...

cristian Şuţu spunea...

Si eu prefer un ministru eficient shlapi, dar sa-i poarte in concediu, la mare. Nu la guvern, frate dek!

Monica spunea...

pai normele elegantei au in vedere ordinea si disciplina...am uitat sa intreb de cucoane cu umeri goi, in general..nu se face nici aia!
sa inteleg ca in afara luyi Karodi niciun alt politician nu a incalcat normele, vreodata, la Palais de la Victoire?

cristian Şuţu spunea...

cu siguranta nu in perioada interbelica, monik.
mi-l amintesc pe radu vasile care oprea sedintele de guvern sau amina intrevederile oficiale ca sa nu rateze telenovela lui favorita de pe Acasa tv.

Monica spunea...

mie imi pare rau doar ca nu pot spune nimic despre Korodi politicianul...adicatelea ce face el, in afara de faptul ca isi prinde pantalonii cu clipsuri de rufe, sa nu-i blocheze lantul de la bicla?

cristian Şuţu spunea...

jur ca nu stiam cine e tipul cind am vazut azi poza pe site-ul guvernului. si eu sunt jurnalist pe politic. intelegi?

Monica spunea...

oricum, daca voi fi in pericol de moarte si voi scapa doar enumerand membrii actualului guvern, voi pieri cu siguranta. si acopar si politicul, si socialul, si trivialul, si externele...
pe de alta parte, Cioroianu ar corespunde imaginii pe care o cauti tu, il face asta mai bun politician decat Korodi?

Horatiu spunea...

Umil cititor de presa, cred ca ministrul Korodi e unul dintre putinele lucruri bune aduse de cabinetul Tariceanu II. L-am urmarit marti seara la Intre bine si rau, emisiunea lui Liviu Mihaiu de pe TVR 1, unde se dezbatea proiectul de la Rosia Montana. Omul stia ce vorbeste, poate singurul dintre cei prezenti in studio.

cristian Şuţu spunea...

@monik> si cioroianu, dar mai degraba lodovic orban mi se pare un ministru-manelist.

@horatiu> n-are nici o legatuta cu ce spuneam eu.

Horatiu spunea...

Da, corect, ce zici tu e mai important!

Unknown spunea...

@Cristi Sutu> Ca tot aduseshi vorba de Radu Vasile si telenovela preferata...Iti mai aduci aminte episodul cu nevasta-sa in Israel in rochie de plaja si cu slapi? (coborand din avion). Ar fi misto daca ai avea o poza cu doamna respectiva....

cristian Şuţu spunea...

Daaaa. Imi amintesc cum a oprit ea coloana oficiala in dreptul unui supermarket ca vroia inghetata :))

radu spunea...

Am vazut ca te-ai legat de faptul ca Nastase a pus Mai-ul inaintea lui Aprilie. Pai, zi asa, "vroiam"?

In rest, de acord cu tine la tinuta. Desi, daca ma gandesc bine, nu ma deranjeaza atat de tare acest lucru. Probabil pentru ca romanii (deci si eu) cred ca imbracamintea asta "mai casual, asa" este caracteristica oamenilor directi, care "fac, nu vorbesc", vezi si Traian Basescu sau CTP.